ПП-ДБ все още няма обратна връзка от ГЕРБ-СДС за предложения меморандум за управление. Това каза

...
ПП-ДБ все още няма обратна връзка от ГЕРБ-СДС за предложения меморандум за управление. Това каза
Коментари Харесай

Петков: Правителството работи добре, да не правим политически драми

ПП-ДБ  към момента няма противоположна връзка от  ГЕРБ-СДС  за предложения  меморандум  за ръководство. Това сподели пред  NOVA  съпредседателят на ПП-ДБ  Кирил   Петков .

„ Предполагам, че ще го прочетат деликатно,  ще го проучват и ще вземат решение ”, разяснява политикът.

„ Ние споделяме следното –  3/4 от властта не е в Народното събрание и държавното управление . Цената на тока зависи повече от КЕВР, цената на мобилните ви телефони – от Комисия за защита на конкуренцията. Какво ви се случва в банката и какви лихви имате, и какви заеми взимате, зависи от КФН. Какво се случва в малките екрани зависи от  Съвет за електронни медии и КРС . Ние споделяме по този начин на ГЕРБ – с цел да продължим дружно, с цел да има смисъл, би трябвало да променяме тези регулатори, от които хората чакат да се случи нещо по-добре. Искаме всички назначения да минат през сложна и транспарантна процедура и никой да няма надзор над тях. Важно е никой политик да не може да вдигне телефона на регулатор и да предопредели решението ”, сподели Петков.

„ Нашето предложение към ГЕРБ е : Хора, продължете да вървите с нас . Да създадем, тъй че да не се тормозим за какво сме си свършили работата. Когато ме избраха за министър председател, същият ден се качи цената на тока. Защо? Защото цената на тока не зависи от министър-председателя, а от КЕВР. Задачата е никой политик да не може да им повлияе ”, акцентира Петков.

„ В момента приказваме за  Мартин Нотариуса, за Пепи Еврото.  Всеки споделя – нека тази комисия в Народното събрание направи някакво знамение. Истината е, че Инспекторатът към Висш съдебен съвет би трябвало да се промени по този начин, че освен за 3 месеца да имаме някаква комисия, а тези органи да работят за прекъсване на схемите в правораздаването ”, разяснява още Петков.

„ Гарантираме, че 50% от нашите назначения ще бъдат направени по този начин, че да са самостоятелни. Нашата цел е и във Висш съдебен съвет, и в Инспектората, и в регулаторите, да има самостоятелни хора. Да не се позволява  Мартин Нотариуса и Пепи Еврото  да съществуват в системата. Белазелков не беше политическо предопределение ”, сподели още съпредседателят на ПП-ДБ.

Според него 50 на 50 назначения в регулаторите ще подсигурява съвместен надзор с ГЕРБ.

„ Затова сложихме и третата точка в контракта  – да имаме несъгласие на назначенията ”, сподели Петков.

От Политическа партия упорстват, в случай че даден министър бъде заменен при ротацията, оставката му да е поискана и от двете страни.

„ Това държавно управление работи добре, демонстрира резултати . Да не вършим политически драми и неустойчивост ”, прикани Петков.

„ Временната комисия за Нотариуса  не може да стане прокуратура, нито съд. Искаме да изкараме оптимално доста информация на повърхността и органите, които би трябвало да проверяват, да няма къде да вървят, а да проверяват ”, сподели Петков.

„ Първите 9 месеца направихме законите, през вторите 9 месеца би трябвало да попълним хората, които да дадат смисъл на тези закони. Искаме да сме сигурни, че хората, които ще бъдат назначени няма да бъдат следени. Да имат мощен интегритет, да не могат да бъдат купени и повлияни. Искаме да няма политически назначения в регулаторите. Трябва да има такива регулатори и подобен Висш съдебен съвет, в който от политиците да не зависи нищо ”, сподели Петков.

Той отговори и за какво държат  Николай Денков  да е външен министър.

„ Нищо не е алена линия. Ние не имаме вяра, че можем да реализираме промените сами. Вярваме, че единственият метод да се случат, е с институциите в Европа. Имаме двама индивида, които имат официални позиции в Европа. Единият е министър председателят, другият – външният министър. За да се случат измененията в действителност, имам вяра, че би трябвало да работим с европейските институции. Вярвам, че каналът това да продължи е Николай Денков ”, съобщи Петков.

dariknews.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР